Artikelen

U gaat teveel kinderalimentatie betalen in 2015!

donderdag 01 januari 2015

Met ingang van 1 januari 2015 veranderen er regels welke grote gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van de kinderalimentatie.

Voor het betalen van kinderalimentatie bestaat nu een fiscaal voordeel, maar dit voordeel verdwijnt. Met deze teruggave wordt vaak wel rekening gehouden bij het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie, zodat in praktijk straks minder kinderalimentatie betaald kan worden.

Daartegenover kunnen alleenstaande ouders per januari 2015 een grote verhoging van het kindgebonden budget krijgen, de zogenaamde “ouderkop”. De maximale verhoging hiervan bedraagt € 3.050,00 per jaar. Dit kan grote gevolgen hebben voor de hoogte van de te betalen kinderalimentatie. De ontvangen “ouderkop” komt namelijk in mindering op de kosten van de kinderen, hetgeen kan betekenen dat er veel minder alimentatie hoeft te worden betaald.

Conclusie is dus dat diegene die kinderalimentatie moet betalen volgend jaar geen belastingvoordeel meer heeft en diegene die kinderalimentatie ontvangt daarbovenop vaak een verhoging van het kindgebonden budget krijgt. De betaler hoeft daardoor vaak minder te betalen en zou een verlaging kunnen afdwingen. Het is zinvol om te laten onderzoeken of deze wijzigingen van invloed zijn op de hoogte van de kinderalimentatie die u moet betalen.

Voorbeeld. Er zijn twee kinderen van 5 en 7 jaar oud. Moeder is alleenstaande ouder en heeft een bruto jaarinkomen van € 18.000,00. De behoefte van de kinderen is € 600,00 totaal per maand. Op basis van de nieuwe regels zal moeder volgend jaar een kindgebonden budget gaan ontvangen van ongeveer € 400,00 per maand (in plaats van € 129,00 in het jaar 2014). Dit betekent dat ouders gezamenlijk nog een bedrag van € 200,00 per maand voor de kosten van de kinderen moeten bijdragen. Als vader meer betaald dan dit bedrag, betaald hij dus te veel!