Artikelen

Juridische problemen voor ondernemers

donderdag 01 maart 2018

Voor veel ondernemers zijn juridische zaken geen prioriteit. Het bedrijf moet draaien en de aandacht gaat dan vaak uit naar het halen omzet, orders en nieuwe klanten. Op zichzelf is dat een goede zaak, maar veel ondernemers realiseren zich niet dat al het harde werk door een juridisch conflict ongedaan gemaakt kan worden.

Een onderzoek onder 3300 bv’s (door FRIM24) heeft uitgewezen dat duizenden startende ondernemers risico’s lopen waarvan ze zich vaak onvoldoende bewust zijn. "Maar liefst 44 procent van de startende ondernemers ervaart in het eerste anderhalf jaar een probleem dat voortkomt uit slordig, of geheel niet, afspraken vastleggen in contracten. (…) Vreemd genoeg geeft 56 procent van de ondervraagde ondernemers aan toch drempels te ervaren bij het regelen van zijn of haar juridische zaken, terwijl hier tegenwoordig veel praktische en voordelige mogelijkheden voor zijn", aldus FIRM24

In onze eigen praktijk hebben we veelvuldig gezien dat wanneer een aannemer geen goede afspraken maakt over de exacte omvang van de klus, het meerwerk of de betaalvoorwaarden hier vaak problemen uit voortvloeien. Materialen worden niet betaald, meerwerk wordt betwist of betalingen worden veel te laat ontvangen. Ook overeenkomsten met onderaannemers zijn hierin cruciaal gebleken.

Verder hebben wij vele voorbeelden voorbij zien komen waarbij het uiteengaan van compagnons tot grote problemen kan leiden, soms zelfs tot het einde van de onderneming. Het bijzondere hierbij is dat deze problemen vaak eenvoudig en vrij goedkoop voorkomen hadden kunnen worden.

Mocht u tegen een probleem aanlopen, een overeenkomst opgesteld of getoetst willen zien of vooraf willen sparren over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op. Wij hebben hierin veel ervaring. GH Advocaten, Spoorstraat 6, 5831 CL te Boxmeer.