Artikelen

Geld staatsloterij, ook zonder winnen

donderdag 04 juni 2020

Heeft u in de periode 2000-2008 meegespeeld met de staatsloterij? Dan bent u misleid! Op zichzelf is dat niets nieuws, aangezien in 2015 al door de Hoge Raad is geoordeeld dat de staatsloterij haar deelnemers heeft misleid. Dit deed zij door prijzen ook op niet-verkochte loten te laten vallen, waardoor de winkans bij de staatsloterij nog kleiner was dan werd beloofd.

U bent dus misleid, maar wat nu? Een deel van de deelnemers heeft zich aangesloten bij de stichting loterijverlies. Dit ontpopte zich uiteindelijk tot een ware soap waarin de oprichter van stichting loterijverlies zelf werd verdacht van het verduisteren van het geld die de gedupeerde in de stichting hadden gestopt. Rechtszaken volgde, niet alleen tegen de staatsloterij en de oprichter van de stichting, maar ook tegen het tv-programma Radar. Uiteindelijk heeft de stichting alsnog een deal weten te sluiten met de Staatsloterij om de schade te compenseren. Een dikke vergoeding werd het niet: de aangesloten gedupeerde ontvingen uiteindelijk € 40,-  en konden gratis mee konden doen aan een extra trekking.

Er was echter ook een deelnemer die zich niet bij de stichting aangesloten had en die zelfstandig via de rechter zijn geld opeiste. Om het geld terug te kunnen eisen, diende hij aan te tonen dat hij niet had meegespeeld met de Staatsloterij indien zij géén misleidende informatie hadden verstrekt. Een vrij lastige opgave; de deelnemer kon dat dan ook niet bewijzen, dus ving hij bot bij de rechtbank.

Hij liet het er echter niet bij zitten en ging in hoger beroep. Recentelijk deed het gerechtshof uitspraak, en jawel: de deelnemer werd alsnog in het gelijk gesteld. Zodoende dient de Staatsloterij het geld wat hij aan loten heeft besteed over de periode 2000-2008 terug te betalen minus de bedragen die hij in die periode heeft gewonnen, in totaal: € 5.423,03.

De uitspraak biedt ook hoop voor andere gedupeerden om alsnog hun geld terug te krijgen. Het gerechtshof oordeelde namelijk dat op grond van de uitspraak van de Hoge Raad vermoed mag worden dat een groot deel van de consumenten geen loten zouden hebben gekocht, als zij niet misleid zouden zijn door de Staatsloterij.

GH Advocaten is deskundig op het gebied van consumentenrecht. Speelde u gedurende 2000-2008 mee met de staatsloterij? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op 0485-561646 of via info@ghadvocaten.nl. Ook kunt u kijken op onze website www.ghadvocaten.nl.