Artikelen

Het nakomen van een omgangsregeling

dinsdag 05 december 2023

Niet nakomen van een omgangsregeling

Op maandagochtend zit een verslagen man in de spreekkamer. Hij heeft al een maand zijn twee kinderen niet gezien. Zijn ex-partner wil niet meer dat ze naar hem toegaan; of in elk geval niet op de afgesproken momenten. Zijn ex-partner houdt zich daarmee niet aan de omgangsafspraken uit het ouderschapsplan. Hij mist zijn kinderen en wil ze zo snel mogelijk weer zien.

Bij het niet-nakomen van de omgangsregeling kun je een aantal dingen doen. Je kunt het eerst bespreekbaar maken met je ex-partner. Waarom wordt de omgangsregeling niet nagekomen? Zij er praktische problemen over de afgesproken dagen of tijden of over vervoer? Dan is het advies om een nieuwe aangepaste omgangsregeling goed vast te leggen.            

Is het probleem onderling niet oplosbaar dan kan het niet nakomen van een omgangsregeling ook aan de rechter worden voorgelegd. In een kort geding kan gevraagd worden een dwangsom te verbinden aan het nakomen van de omgangsregeling, als stok achter de deur.

Ook kan er – zowel in een procedure bij de rechtbank als daarbuiten - een omgangsbegeleider worden ingeschakeld om het naleven van de omgangsregeling te verbeteren. In dat geval zal een hulpverlener de omgang met de kinderen begeleiden en de kinderen ook tijdens de wisselmomenten ondersteunen.

Heeft u vragen over omgangsregeling, ouderschapsplannen, kinderalimentatie, partneralimentatie of onroerend goed? De specialisten van GH Advocaten staan voor u klaar met deskundig advies. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend eerste gesprek. Wij zijn bereikbaar op 0485-561646 of via info@ghadvocaten.nl. Ook kunt u kijken op onze website www.ghadvocaten.nl.