Artikelen

Pas op: werknemer voorzichtig benaderen.

zaterdag 10 juni 2023

Pas op: werknemer, voorzichtig benaderen.

Het maken van keuzes in een arbeidsconflict is vaak lastig. Het opleggen van sancties schijnt nogal een moeilijk punt te zijn en wanneer is de dossiervorming eigenlijk passend en voldoende?

Deze vragen laten zich lastig te beantwoorden. Het antwoord is afhankelijk van alle omstandigheden van het geval. Ook speelt de recente maatschappelijke opvatting over grensoverschrijdend gedrag een rol.

Bij de rechtbank Rotterdam speelde een zaak waar bij de werkgever één melding was binnengekomen over autoritair handelen en seksueel grensoverschrijdend gedrag van een werknemer. De werkgever sprak met andere medewerkers. Er werd verklaard dat de collega opmerkingen plaatste zoals: “loop jij maar voorop want dan heb ik een mooi uitzicht’ en ‘ben je iemand die in bed op je rug ligt of zit je bovenop’. Ook had hij gezegd ‘hij geen seks met haar zou durven te hebben omdat hij bang was dat ze zou breken’. Werknemer erkent dat hij graag (seksueel getinte) grapjes maakt, maar herkent zich totaal niet in de verklaringen en betwist de incidenten. De werkgever zet de werknemer desondanks per direct op non-actief en verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De kantonrechter ontbindt zonder enige vergoeding.

In een andere kwestie adviseerde de bedrijfsarts koffiemomenten tussen werkgever en werknemer. De werknemer weigerde herhaaldelijk de uitnodiging om samen rond 17:30uur koffie te drinken. De werkgever legde uiteindelijk een tijdelijke loonstop op, maar de kantonrechter acht de loonstop onterecht omdat de koffiemomenten moeten plaatsvinden binnen de normale werktijden van werknemer.

GH Advocaten heeft deskundige arbeidsrechtadvocaten, die u in dit soort kwesties kunnen adviseren. Wilt u met ons overleggen? Wij zijn bereikbaar op 0485-561646 of via info@ghadvocaten.nl. Ook kunt u kijken op onze website www.ghadvocaten.nl.