Artikelen

Yuri van Gelder mag niet naar de finale, terecht of onterecht?

vrijdag 12 augustus 2016

De uitkomst van een procedure is niet eenvoudig te voorspellen, dat bleek ook uit de kortgeding uitspraak van de rechtbank te Arnhem van vrijdag 12 augustus 2016. Yuri van Gelder vorderde toegang tot zijn plek in de Olympische ringenfinale.

Van Gelder ontkende tijdens de kort geding zitting dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan alcoholmisbruik en als daar wel sprake van zou zijn, dan rechtvaardigt dat in zijn ogen niet de sanctie van uitsluiting van de finale van de Olympische Spelen. Hij stelt nooit vooraf gewaarschuwd te zijn dat hij niet weg mocht op straffe van uitsluiting van deelname. Hij zou de bewuste avond zelfs een bericht naar zijn trainer hebben gestuurd dat hij laat thuis zou zijn.

NOC*NSF gaf aan dat dit gedrag de druppel was die de emmer deed overlopen. Van Gelder zou onder een vergrootglas liggen vanwege zijn verslavingsproblematiek en veelvuldig gewaarschuwd zijn. Hij zou zonder toestemming het Olympisch dorp verlaten hebben in het Holland Huis gedronken en gerookt hebben en daarna met een groep Braziliaanse vrienden en zijn Braziliaanse vriendin het nachtleven van Rio zijn ingedoken. Om zes uur 's morgens zou Van Gelder, dronken, terug zijn gekeerd in het Olympisch dorp. Hij kwam pas om drie uur 's middags zijn bed weer uit en heeft de ochtendtraining laten schieten.

Er zijn veel verschillende meningen over deze kwestie. Sporters zijn ook maar mensen die een uitlaatklep nodig hebben en Yuri had nog ruim een week tot aan de finale. Een feestje moet toch kunnen? Anderzijds behoren topsporters, zeker wanneer ze ons land vertegenwoordigen tijdens de Olympische spelen, een behoorlijk gedrag te vertonen.

Maar is dit gedrag dan wel zo onbehoorlijk? Voetballers vieren ook graag een feestje na afloop van een gewonnen wedstrijd tijdens een toernooi. Het Amerikaanse basketbal team verblijft op een eigen cruiseschip tijdens de Olympische spelen, waar ook vast wel een feestje gevierd wordt. Hoe dan ook, de kortgeding rechter te Arnhem besloot dat de vordering van Van Gelder moest worden afgewezen en dat hij niet terug mocht naar Brazilië.

Zoals u ziet, is de uitkomst van een procedure niet altijd te voorspellen. We kunnen wel een redelijke inschatting van de uitkomst maken en vooral in de voorfase zoveel mogelijk sturing geven aan uw zaak.

Wacht dus niet te lang met het raadplegen van een advocaat en neem vrijblijvend contact met ons op via 0485-561646 of kom op ons gratis inloopspreekuur, elke maandag van 17:00 tot 18:00uur.