Artikelen

Niet tevreden met uw product? Stuur het op tijd terug!

donderdag 15 december 2022

Niet tevreden met uw product? Stuur het op tijd terug!

Online winkelen, wie doet het tegenwoordig niet? Nog even snel een outfit voor de feestdagen, nog een laatste kerstcadeau uitzoeken of de laatste kerstdecoratie voor op tafel bestellen. Als u online een product koopt, valt dit onder de wet ‘koop op afstand’. Bij een koop op afstand treffen een koper en een verkoper elkaar niet fysiek in een winkel, maar verloopt dit contact op afstand, bijvoorbeeld via een webwinkel of via telefonisch contact.

Een koper heeft bij het kopen op afstand wettelijk gezien 14 dagen de tijd om zich te bedenken. De verkoper is ook verplicht om duidelijk te vermelden dat de koper het recht van herroeping heeft en zich dus binnen 14 dagen mag bedenken. Deze termijn begint te lopen vanaf de dag waarop het product ontvangen is.

Waar het weleens misgaat is dat kopers kunnen denken dat de bedenktermijn gaat lopen als de koper het product zelf in handen heeft. Dit is niet altijd het geval. De bedenktermijn gaat ook lopen als een ‘aangewezen derde’ het product heeft ontvangen. U kunt hierbij denken aan een PostNL-afhaalpunt waar u het pakket heeft laten bezorgen om het hier vervolgens zelf later op te halen. Maar ook als een collega, huisgenoot of uw buren het pakket in ontvangst hebben genomen is de termijn al gaan lopen. U moet er dan wel mee akkoord zijn dat de bezorger het pakket bij hen mocht afgeven.

Als u het product binnen de bedenktermijn retour stuurt, is het de verkoper verboden om kosten in rekening te brengen, met uitzondering van de verzendkosten voor de retourzending. Een vergoeding voor het uitproberen van het product mag dus niet. Indien de koper de koopprijs en eventuele leveringskosten al heeft betaald, dan moet de verkoper dit bedrag binnen veertien dagen na de annulering terugbetalen aan de koper.

Bent u toch niet tevreden met uw kerstoutfit of voldoet het kerstcadeau niet geheel aan uw wensen? Let op het moment waarop uw bedenktermijn gaat lopen en stuur het product op tijd terug, dus binnen 14 dagen!

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op. GH Advocaten heeft veel ervaring met vorderingen tot nakoming of ontbinding van overeenkomsten. Dit beperkt zich niet alleen tot koop op afstand, maar kan ook zien op andere overeenkomsten. Voor al uw vragen zijn wij bereikbaar op 0485-561646 of via info@ghadvocaten.nl. Kijk ook eens op www.ghadvocaten.nl.