Artikelen

Ziekmelden door de drank, mag dat?

dinsdag 21 februari 2023

Ziekmelden door de drank, mag dat?

We gaan weer los met carnaval, het is weer groot feest in het Land van Cuijk. De lichtjesoptocht in Boxmeer, de kroegentocht in Cuijk of het metworstrennen op het Vortums Veld, ze hebben allemaal één ding gemeen; een biertje hoort erbij.

Soms blijft het niet bij die ene en mede daardoor is het een bekend verschijnsel dat het aantal ziektemeldingen een piek laat zien na de carnaval. Bij ons komt dan de vraag of dit arbeidsrechtelijk door de beugel kan. Die vraag laat zich nog niet zo gemakkelijk beantwoorden.

Een werkgever kan een werknemer niet verbieden om zijn vrije tijd naar zijn eigen wensen in te vullen. Het staat een werknemer vrij om een risicovolle sport te beoefenen, een hele nacht te gamen of uitbundig carnaval te vieren. Rechters oordelen ook dat ziekte die het gevolg is van een risico gelopen in privé-tijd gewoon voor rekening van de werkgever komt. Dus ziekmelden vanwege drankgebruik kan niet verboden worden.

Toch zijn er beperkingen. Als onjuist gedrag van de werknemer de belangen van de werkgever schaadt is sprake van schending van het begrip “goed werknemerschap”.  Dit kan bijvoorbeeld het misdragen in bedrijfskleding zijn, of openbare dronkenschap gelinkt aan het bedrijf. Ook kan een werkgever verlangen dan een werknemer de bedrijfsarts gaat bezoeken die de reden van de ziektemelding onderzoekt. Bij misbruik kunnen verregaande sancties volgen.

GH Advocaten heeft deskundige arbeidsrechtadvocaten. Wilt u met ons overleggen? Wij zijn bereikbaar op 0485-561646 of via info@ghadvocaten.nl. Ook kunt u kijken op onze website www.ghadvocaten.nl.