Artikelen

Pas op werkgevers: een kerstpakket kan ook afgedwongen worden.

maandag 28 november 2022

Pas op werkgevers: een kerstpakket kan ook afgedwongen worden.

De feestdagen komen eraan en er worden wat extraatjes weggegeven. Dat is prima en wordt gewaardeerd. Het is fijn om iets te krijgen, maar het is ook fijn om iets te geven.

Er kan echter een arbeidsrechtelijk probleem ontstaan wanneer medewerkers er vanuit gaan dat ze iets krijgen. We krijgen toch ieder jaar die bonus, dan heb ik er toch recht op?

De vraag wanneer een geschenk aan de werknemer het karakter heeft gekregen van een arbeidsvoorwaarde is door de Hoge Raad beantwoord in de zaak FNV/Pontmeyer van 22 juni 2018.

De Hoge Raad geeft aan dat per geval bekeken moet worden of hiervan sprake is. Er wordt ook wel meegewogen wat het normale gedrag van de werkgever is, wat de arbeidsovereenkomst of andere (huis)regels hierover bepalen, hoe lang de jaarlijkse bonus al gegeven wordt, wat er over deze bonus is gezegd en wat er ten opzichte andere werknemers is gedaan.

Met andere woorden staat in de huisregels “iedereen krijgt met kerst een bonus” en wordt dat ook al jaren echt gedaan, dan is al snel sprake van een arbeidsvoorwaarde. Ook als er nergens iets over de bonus staat opgeschreven of over wordt gezegd dan geldt dat ieder jaar hetzelfde gegeven aan alle medewerkers snel tot verworven rechten kan leiden. Denk er dus goed over na, want uw wilt toch geen rechtszaak over het verplichte kerstpakket?

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op 0485-561646 of via info@ghadvocaten.nl. Kijk ook op www.ghadvocaten.nl.