Artikelen

Oneerlijke handelspraktijken

maandag 31 oktober 2022

Oneerlijke handelspraktijken

Op zaterdagochtend loop ik naar de winkel voor verse broodjes. Daar kom ik buiten mijn oude buurvrouw tegen. Ik groet haar en vraag hoe het met haar gaat. Ze zat duidelijk verlegen om een praatje en vertelde mij wat haar gisteren was overkomen.

Haar wc zat verstopt. Zelfs een plopper (u weet wel) kon geen verschil meer maken. Modern als zij is zocht mijn buurvrouw via Google op “spoedklus loodgieter” en belde degene die bovenaan in de zoekresultaten stond. Hij zou diezelfde dag nog langskomen. Een jongeman kwam binnen en klaarde de klus binnen een half uur met het gewenste resultaat. De Buurvrouw was blij, totdat de jongeman voorrekende hoeveel haar dat kostte. Voorrijkosten, ontplop-kosten, maar ook extra kosten omdat het zo’n ingewikkelde klus was en de verstopping erg diep zat. Daardoor moest hij gebruik maken van speciale apparatuur die per 10 minuten € 100,- extra kostte.       
De rekening bedroeg uiteindelijk € 1.150,-. Voor een half uur werk. De jongeman duwde de werkbrief onder haar neus en vroeg haar een handtekening te zetten. Overrompeld door deze snelle actie zette mijn buurvrouw haar handtekening. Achteraf voelt ze zich opgelicht.

In geval van oplichting is aangifte doen bij de politie altijd nuttig, maar het levert uiteindelijk meestal niet zoveel resultaat op. De politie geeft meer prioriteit aan andere zaken.

Een civiele procedure bij de kantonrechter kan in dit soort gevallen wel resultaat opleveren. Onlangs las ik een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland waarin een soortgelijke kwestie speelde. Een loodgieter bracht voor een ontstopping zogenaamde ‘spiraalkosten’ in rekening van € 49,90 per meter. De consument in kwestie deed een beroep op oneerlijke handelspraktijken (artikel 6:193b BW) en dat leidde succesvol tot vernietiging van de overeenkomst.

Heeft u ook in een opwelling een handtekening gezet of wilt u weten of u van een contract af kunt komen? Ervaart u (ook als ondernemer) problemen in de nakoming van contractuele afspraken? Heeft u andere vragen over contracten of algemene voorwaarden? Met al deze vragen kunt u terecht bij GH Advocaten, aan ons kantoor zijn zeer ervaren en deskundige advocaten verbonden. Wij kunnen u bijstaan of advies over uw rechten en plichten. Indien nodig of zinvol kunnen we voor u de gang naar de rechter maken. U kunt altijd vertrouwelijk in gesprek met een advocaat, maak gerust een afspraak via 0485-561646 of via info@ghadvocaten.nl. Ook kunt u kijken op onze website www.ghadvocaten.nl.