Artikelen

Mediation bij zakelijke geschillen

dinsdag 31 oktober 2023

Een (zakelijk) conflict? Mediation!

De inzet van mediation is bekend bij echtscheidingen of omgangsregelingen. Maar wist u dat mediation ook in andere conflicten tot een goede oplossing kan leiden? Ik noem enkele praktijkvoorbeelden.

Twee compagnons die in het verleden succesvol en fijn met elkaar samenwerkten in hun gemeenschappelijke bedrijf zitten tegenover mij. Ze kunnen niet meer op een normale toon met elkaar communiceren en waar de één A zegt, zegt de ander B en andersom. Ze verwijten elkaar wanbeleid en eigenlijk wil één van de twee ook niet meer verder in het bedrijf. Tot afspraken over een uittreding kunnen ze echter op deze manier ook niet komen. En daarom zitten ze nu hier: tegenover de mediator; want procedures duren lang en kosten veel geld en daarop zitten zij niet te wachten.

En dan een heel ander geval: twee werknemers van een groot bedrijf zitten aan mijn tafel. De één (S.) is werkzaam als afdelingshoofd en zojuist drie maanden met zwangerschapsverlof geweest. De ander (M.) is werkzaam als assistent-afdelingshoofd en heeft tijdens het zwangerschap de functie van haar collega waargenomen. En in die drie maanden is er volgens haar veel ‘oude zooi’ opgeruimd waardoor het team nu veel beter functioneert. S. voelt dat er aan haar stoelpoten wordt gezaagd en reageert defensief. De directeur van dit bedrijf is blij met beide werknemers en wil dat ze graag samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken. Tijdens de mediation komt er van zowel S. als M. erkenning voor de rol van de ander in het bedrijf waardoor zij uiteindelijk tot goede afspraken komen over hun samenwerking. Er is bij beiden weer vertrouwen in de toekomst: een echt 1+1 = 3-geval.

Mediation is een vorm van conflictoplossing waarbij niet van bovenaf een beslissing wordt opgelegd, maar waarbij partijen zelf werken aan de oplossing van hun geschil. De mediator begeleidt de partijen hierbij. Dat doet de mediator door het initiatief te nemen voor besprekingen en onderhandelingen en door de communicatie tussen partijen te bewaken. Mediation wordt veel ingezet bij echtscheidingen en burengeschillen, maar ook in zakelijke geschillen binnen ondernemingen of bij arbeidsconflicten kan mediation zeer geschikt zijn. Het is toekomstbestendig, snel en vaak goedkoper dan een gerechtelijke procedure.

Kortom: snel en effectief tot een goede en toekomstbestendige oplossing komen? Bel ons via 0485-561646 of ga naar onze website (www.ghadvocaten.nl) en maak een vrijblijvende afspraak met één van onze mediators.